Към този момент България  не е поела ангажимент да предостави

...
Към този момент България  не е поела ангажимент да предостави
Коментари Харесай

Няма да даваме боеприпаси на Украйна

Към този миг България  не е поела ангажимент да даде муниции на Украйна, отговори външният министър Николай Милков на въпрос на Клуб Z в Брюксел.

Той взе участие в съвещание на Съвет „ Външни работи “. Главна тематика бе Украйна, изключително в светлината на навършващата се на 24 февруари първа годишнина от началото на съветската експанзия.

Украйна има потребност от муниции и редица страни са изразили подготвеност да й ги дават, сподели Милков. Има опция те да бъдат обезщетени посредством Европейския инструмент за поддръжка на мира. Това ще стане във времето до 2027 година

Милков добави, че въпреки че няма да даде муниции, България към този момент стои добре във връзка с помощта да Украйна. В момента това е помощ за подготвителната задача на Европейски Съюз там посредством Министерството на защитата. Тази задача ще се прави на територията на съюзнически страни, а не на Украйна – най-много в Германия и Полша.

Външните министри разискаха и десетия пакет наказания против Русия. Очаква се той да бъде утвърден тези дни. Не се обрисува да има нуклеарни съставни елементи. Причина не е опасност от страна на България да наложи несъгласие, безапелационен бе Николай Милков. Става дума за необятен консенсус.

На Европейския съвет на 9 февруари президентът Румен Радев предизвести, че България може да наложи несъгласие, в случай че бъде взето решение за възбрана на импорт на съветско нуклеарно гориво.

Въпросът с помощта за Украйна и глобите против Русия е доста внимателен, посочи външният министър. Към това би трябвало да се подхожда доста точно, с цел да няма неправилни тълкования.

Милков даде за образец полемиките за помощ с танкове и бронирани машини. Нито една страна не е декларирала твърдо такова желание. А се образува така наречен коалиция „ Леопард “ вследствие на взаимоотношение и се оформя групово решение вместо да се бърза.

Министърът съпостави този деликатен метод с говоренето у нас, че доста от дълго време трябвало да дадем на Киев самолети. Досега обаче нито една страна от Европейски Съюз не го е направила.

Не е разисквано и естонското предложение за поръчки за взаимно закупуване на муниции за Украйна.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР